В рамките на речта си на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, канцлерът на ФРГ Олаф Шолц призова страната му да получи статут на постоянен член на Съвета за сигурност на международната организация, предадоха германските медии.

"Германия е готова да поеме повече отговорности - първо като един от 10-те ротационни членове през 2027 и 2028 г., а също и като постоянен член в бъдеще. Моля да подкрепите нашата кандидатура – ​​кандидатурата на страна, която уважава принципите на ООН, която предлага и се стреми към сътрудничество“, увери Шолц.

В същото време лидерът на германското правителство призова за реформа на Съвета за сигурност. "Трябва да адаптираме нашите правила и институции към реалностите на XXI век. В много отношения те съответстват на реалността такава, каквато е била преди 30, 50 или 70 години. Това важи и за Съвета за сигурност на ООН“. Канцлерът посочи, че "обещаващите, динамично развиващи се страни и региони на Азия, Африка и Южна Америка трябва да имат по-голямо политическо влияние на световната сцена. Това е в наш интерес, защото формира обща отговорност“.

"Национализмът и изолацията не дават отговори на предизвикателствата на нашето време. Повече сътрудничество, повече партньорство, повече участие - това е единственият разумен отговор“, заключи Шолц.