Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц обяви подкрепата си за нов кръг от санкции на Европейския съюз срещу Иран, предава Reuters.

"Искаме да продължим да засилваме натиска върху Корпуса на Революционната гвардия и политическото ръководство“, подчерта Шолц във видео, публикувано в социалната мрежа "Туитър“.

В началото на месеца изданието Der Spiegel съобщи, че Германия, заедно с осем други държави от Европейския съюз, са представили в Брюксел нов пакет от санкции срещу лица и организации в Иран, свързани с предполагаемото насилие срещу демонстранти в страната.

По данни на редакцията новият пакет съдържа 31 предложения, които към настоящия момент се проучват дали може да бъдат наложени от правна гледна точка. Списъкът включва лица и институции от сектора за сигурност, както и компании, отговорни за "насилието и репресиите в Иран". Очаква се по-строгите санкции срещу Иран да получат широка подкрепа в ЕС. Всъщност този път, според Der Spiegel, става въпрос за замразяване на активи и забрана за влизане.

По-рано ЕС наложи санкции срещу 11 физически и 4 юридически лица от Иран, включително полицията. Брюксел обясни стъпката като отговор на нарушенията на човешките права в страната. В същото време Литва и редица други членове на Общността призоваха за още санкции срещу Иран заради предполагаемата доставка на БпЛА на Русия. Първоначално твърденията бяха опровергани както в Москва, така и в Техеран.