Канцлерът Олаф Шолц обвини Русия, че се опитва да изнудва Германия и нейните европейски партньори чрез спирането на доставките на газ и отхвърли предполагаемия теч в ключов тръбопровод като "преструвка“, пише Bloomberg.

"Русия би могла да се справи, ако искаше“, заяви Шолц в сряда, според подготвени бележки за реч пред парламента в Берлин. Газпром просто трябва да поиска турбината за връзката на Северен поток, която е в Западна Германия и е готова за използване след ремонт, добави той.

"Русия не иска да изпълнява“, каза Шолц според текста на речта му. "Защото иска да изнудва нас и нашите европейски съседи с липсващи доставки и високи цени на газа и да ни раздели“.

В истинското си обръщение Шолц не произнесе забележките за доставките на газ, вместо това прекара голяма част от речта си, реагирайки войнствено на критиките от страна на Фридрих Мерц, лидер на основните опозиционни консерватори, който говори непосредствено преди канцлера.

Германия се надпреварва да запълни газовите хранилища, за да се подготви за зимата, но решението на Газпром да не активира отново Северен поток след поддръжката миналата седмица повиши перспективата за разпределение на газа тази зима.

"Трябва да станем независими от такъв ненадежден доставчик възможно най-бързо“, заявява Шолц според текста на речта. "Това е необходимо за сигурността, независимостта и суверенитета на нашата страна“.

Руският президент Владимир Путин също се обърна към въпроса за газопровода в сряда на Източния икономически форум във Владивосток. Той отхвърли обвиненията на Шолц и други, че Русия използва газ като оръжие като "глупости“. "Дайте ни турбини и утре ще пуснем "Северен поток“, но те няма да ни дадат нищо“, каза Путин. Потенциалният таван на цените на руския петрол и газ е "поредната глупост“, добави той.

В текста на широкообхватната си реч пред депутатите от Бундестага Шолц обеща, че неговата управляваща коалиция ще направи всичко възможно, за да задържи страната без сътресения през предстоящата "зима на предизвикателства“, като същевременно призна, че никое правителство не може да "облекчи всички трудности“.

Покачващите се енергийни разходи и исторически високата инфлация удрят домакинствата и компаниите и Шолц повтори обещанието си, че никой гражданин няма да бъде оставен да се справя сам. Управляващата коалиция се споразумя през почивните дни за трети пакет от мерки за помощ на стойност 65 милиарда евро, като общата сума на помощта достига почти 100 милиарда евро.

Тя включва по-високи субсидии за домакинства с по-ниски доходи и парични плащания на студенти и пенсионери. Правителството също хвърли тежестта си зад усилията на Европейския съюз да обложи така наречените "неочаквани печалби“, тъй като нарастващите печалби на някои енергийни фирми подхранват общественото възмущение.

"Ние ще спестим тези милиарди долари неочаквани печалби“, каза Шолц. "По този начин получаваме възможност за масово облекчаване на тежестта върху гражданите, когато става въпрос за цените на електроенергията“.

Германия е в "интензивни преговори“ с партньорите си от ЕС за прилагане на таван на цените на електроенергията, добави Шолц.

"Ние обаче сме готови да предприемем действия първо на национално ниво, защото искаме много бързо да облекчим тежестта върху гражданите“, каза той.

В предишните си изказвания Мерц – председателят на християндемократите (ХДС) – обвини правителството на Шолц в лошо управление на енергийната криза.

"Вашето правителство няма никакъв компас“, каза Мерц. "Също така в икономическата политика на това правителство му липсват способности за политическо стратегическо мислене“.

Шолц контрира, като обвини критиците в подклаждане на граждански вълнения, наричайки го "отрова за нашата страна в този момент“.

"Говоренето за разделение се превръща в самоизпълняващо се пророчество и заплашва сплотеността в нашата страна – и това е грешният начин в момента“, подчерта Шолц.

"Гражданите не са наивни“, добави той. "Но федералното правителство прави всичко, за да гарантира, че гражданите и нашите компании ще преминат заедно през този труден момент“.