Германският канцлер Олаф Шолц твърди, че Русия е причинила покачването на цените на газа в Европа през 2022 г., "след като руският президент Владимир Путин спря доставките", предават ТАСС и Bild.

"Цените на енергията се повишиха навсякъде", е заявил Шолц, говорейки на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия за последиците от войната в Украйна.

Той е категоричен, че именно президентът на Русия Владимир Путин е спрял доставките на газ по съществуващия тръбопровод. "В Европа липсват общо 120 милиарда кубически метра газ", е допълнил Шолц, предаде ТАСС.

Шолц смята, че с нападението над Украйна през 2022 г. Русия е премахнала всяко разбиране за мир и сигурност в Европа. "Руският президент Владимир Путин не може да очаква от нас да се откажем", допълва Bild.

"Трябва да стане ясно, че границите в Европа вече няма да се преместват със сила. Германия дори трябва да е готова да направи още повече, когато другите отслабнат", е подчертал той.

"Германия ще продължи да помага на Украйна с финансови средства и доставки на оръжие", категоричен е Шолц и призовава за постоянство в подкрепата на Германия за Украйна. "Войната вероятно няма да свърши толкова бързо, колкото бихме искали".

Според него Германия трябва да може да помогне тази година и през следващите години и да продължи да подкрепя Украйна в нейните отбранителни усилия.