Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц възнамерява да ориентира икономическото възстановяване на Украйна към по-нататъшното й членство в Европейския съюз, отбелязва германският национален ежедневник Die Welt. В реч на германо-украинската икономическа конференция в Берлин, Шолц потвърди, че Берлин иска да види Украйна като част от Общността.

"Това решение е и сигнал към частните инвеститори: който инвестира във възстановяването на Украйна днес, инвестира в бъдещ член на ЕС“, увери Шолц. Той също така отбеляза, че повече от 2000 германски компании вече работят в Украйна.

Шолц изрази увереност, че германо-украинската икономическа конференция ще бъде началото на ново, пълномащабно икономическо партньорство между двете страни, пише Die Welt. В същото време канцлерът отбеляза, че пътят на Киев към ЕС трябва да бъде придружен от реформи и по-активна борба с корупцията.

Представители на германската икономика са уверили Украйна в своята подкрепа. Според президента на Германската търговско-промишлена камара Петер Адриан, много германски компании вече помагат на украинската икономика и са готови да окажат съдействие за възстановяването на страната.