Германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване след публикуването в Русия на запис на офицери от германските военновъздушни сили, обсъждащи подкрепата за Украйна, пише DPA в публикация в социалната мрежа Х.

Германският канцлер Олаф Шолц по време на посещение в Италия заяви, че незабавно ще изясни ситуацията със записа на разговора на военните от Бундесвера за Кримския мост и помощта за Украйна. 

Канцлерът също така подчерта, че този инцидент се разследва "много внимателно, интензивно и бързо".

Руските медии съобщиха за възможен подслушан разговор между висши офицери от германските въоръжени сили. Твърди се, че в него военнослужещите са обсъждали теоретичните възможности за разполагане на германски ракети Taurus.

Руското външно министерство поиска обяснение от германското правителство. "Опитите за избягване на отговорите ще се разглеждат като признаване на вина", написа говорителката на външното министерство на Москва Мария Захарова в канала си в Telegram. В същото време Маргарита Симонян, ръководител на руската държавна телевизия RT, публикува аудиозапис на 30-минутния разговор. Тя не съобщи как Симонян се е сдобила със записите.

Твърди се, че офицерите са обсъждали нападението на Кримския мост

Твърди се, че наред с други неща, записът се занимава с въпроса дали ракетите Taurus теоретично биха били технически способни да унищожат построения от Русия мост към Кримския полуостров. Друг въпрос, който се обсъжда, е дали Украйна би могла да осъществи обстрела без участието на германските въоръжени сили, писа по-рано Tagesschau.