Германският канцлер Олаф Шолц е провел среща в Брюксел с френския президент Еманюел Макрон точно преди началото на срещата на върха на ЕС, която започва в белгийската столица в четвъртък. Това съобщи агенция DPA.

По думите му на среща в четвъртък те са искали да координират действията си с останалите 25 държавни и правителствени ръководители на ЕС още преди началото на консултациите. Преди разговорите Макрон предупреди Германия, че не трябва да се изолира в енергийна криза. Германия е основно критикувана за обявения от правителството механизъм за ограничаване на цените на газа за потребителите, за който федералните власти ще отделят около 200 млрд. евро. Други членки на ЕС смятат, че той нарушава конкуренцията.

В четвъртък Шолц отново защити германския подход и посочи, че други страни, като Франция, действат по подобен начин.

По-рано беше съобщено, че заседанието на френско-германския съвет на министрите, което беше насрочено за 26 октомври във Фонтенбло, беше отложено за януари 2023 г. Според BFM причината за отлагането на срещата може да е "изостряне на противоречията между Франция и Германия по въпроса за отбранителната политика". По-специално става дума за разработването на нов европейски изтребител и танк, както и за модернизацията на ударни хеликоптери.

Освен това Германия предложи проект за въздушен щит в Европа, който се основава не на европейските разработки, а на използването на "американски изтребители и израелски системи за ПВО“, отбелязва каналът. Други противоречия засягат сферата на енергоснабдяването, уточнява телевизионният канал.