Германският канцлер Олаф Шолц оцени положително срещата в Париж с френския президент Еманюел Макрон, страните обсъдиха енергетиката и отбраната. Това написа самият той в социалната мрежа "Туитър“ след края на разговорите във френската столица.

"Днешният разговор беше добър и важен. Беше посветен на енергийните доставки в Европа, растящите цени и съвместните отбранителни проекти. Германия и Франция работят в тясно сътрудничество и заедно отговарят на предизвикателствата", увери Шолц.

Първоначално за този ден беше планирано заседание на Френско-германския съвет на министрите във Фонтенбло. Заради различия между страните по редица въпроси обаче то бе отложено за януари догодина. По предложение на Макрон лидерите решиха да се срещнат на четири очи, за да се опитат да сближат позициите си.

Според френски анализатори отношенията между Париж и Берлин са станали напрегнати през последните месеци на фона на разногласията по отбранителната политика, уреждането на енергийната криза в ЕС на фона на украинския конфликт. Париж също е недоволен от отказа на Берлин да се споразумее за таван на цената на газа и намерението му да предостави огромна подкрепа от 200 милиарда евро на германския бизнес, което според Франция поставя други европейски компании в неравностойно положение на фона на енергийни затруднения.