Германският канцлер Олаф Шолц е провел 90-минутен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин във вторник, в рамките на който е поискал от него да нареди изтеглянето на руските войски от Украйна, пише Die Welt.

По думите на правителствения говорител на Германия, Шолц е настоявал дипломатическото решение на войната в Украйна да бъде намерено възможно най-скоро въз основа на "прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна“.

"Федералният канцлер подчерта, че всички по-нататъшни стъпки за анексиране на Русия няма да останат без отговор и при никакви обстоятелства няма да бъдат признати“, продължи Щефан Хебестрайт, цитиран от RND.de.

Според говорител на правителството Шолц последно е разговарял с Путин по телефона в края на май. Тогава Шолц и френският президент Еманюел Макрон разговаряха заедно с руския президент.

След телефонното обаждане през май имаше допълнителни драматични събития във военната зона. Според федералното правителство разговорът във вторник е бил и за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала. Шолц е подчертал необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала. Хебестрайт обяви, че Шолц е призовал също да се избягват всякакви стъпки на ескалация и мерките, препоръчани в доклада на Международната агенция за атомна енергия, да бъдат приложени незабавно.