Германският канцлер Олаф Шолц буквално е излязъл от себе си, показвайки очевидно раздразнение, след въпрос от журналисти относно доставката на изтребители за Киев, зададен му по време на посещение в Чили като част от обиколка в Латинска Америка. Това съобщи вестник Die Welt в понеделник.

Според информацията на изданието, ръководителят на германското правителство е бил помолен да коментира думите на съпредседателя на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Саския Ескен за доставката на германски бойни самолети на Украйна. Преди няколко дни в телевизионно интервю тя не изключи това да се случи. "В такива важни неща като оръжията трябва да става въпрос за факти, за рационално съображение. И следователно това казва всичко", отговори Шолц кратко. В същото време канцлерът, според вестника, не е назовал Ескен, но е ясно кого има предвид.

Според него на преден план излизат вътрешнополитически мотиви, а не подкрепа за Украйна. Това е неписано дипломатическо правило, посочва изданието, тъй като би било неучтиво към домакина. В съответствие с негласното правило на дипломацията политиците избягват да коментират вътрешната политика на държавата си по време на задгранични пътувания. Точно този въпрос на журналистите обаче, както посочва вестникът, до голяма степен е повлиял на тона на германския канцлер.

След интензивен дебат относно доставката на бойни танкове за Киев, Шолц, както отбелязва Die Welt, желае на всяка цена да избегне по-нататъшни дискусии за изпращане на бойни самолети в Украйна. Освен това ръководителят на германското правителство, според изданието, отново е посочил, че той и президентът на САЩ Джо Байдън са изключили въвеждането на "зона забранена за полети“ в самото начало на конфликта, "защото това би довело до пряка конфронтация между Русия и НАТО“. В момента, според вестника, Шолц изобщо не се нуждае от тези дебати. "Всъщност всичко вече е казано за това. И от мен също", завърши канцлерът.

През последните дни Шолц и германският министър на отбраната Борис Писториус многократно заявяваха, че Германия няма да доставя бойни самолети на Украйна. На 26 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски, след решението на редица западни страни да изпратят танкове в Киев, призова за модерни бойни самолети и ракети с голям обсег на НАТО. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че някои европейски колеги са се захванали с въпроса за предоставянето на Киев на американски изтребители F-16. На 27 януари координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че Вашингтон не е изненадан от искането на Киев за бойни самолети, включително F-16, но няма нови съобщения в този смисъл.