Берлин смята за юридически закрит въпроса за репарационните искания от Полша към Германия за престъпленията на нацистите по време на Втората световна война. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в публикувано във вторник интервю пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Както всички германски правителства, мога да отбележа, че този въпрос е окончателно уреден от гледна точка на международното право“, заяви ръководителят на германския кабинет.

По-рано Полша оцени размера на щетите, нанесени на страната от нацистка Германия по време на Втората световна война, на 1,3 трилиона долара. Това заяви лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение на закона под натиска на СССР и засяга само вече несъществуващата Германска демократична република (ГДР, Източна Германия) и Полската народна република, която според местни анализатори не е била независима суверенна държава.