"Обещанията за членство в ЕС, дадени преди 20 години на страните от Западните Балкани, сега трябва да се реализират, особено що се отнася до Северна Македония, която взе големи и далекоидущи решения, и аз ще подкрепям началото на преговорите със Съюза“. Това бе посланието на германския канцлер Олаф Шолц по време на официалното му посещение в Скопие, предава македонската редакция на The Voice of America.

"През 2003 г. на страните от Западните Балкани бяха дадени далечни обещания относно членството в ЕС. Мнозина смятаха, че това ще бъде много по-бързо от 20 години. Ние в ЕС имаме задължение да изпълним обещанието си. Особено когато става дума за Северна Македония, която взе големи и далекоидущи решения. Що се отнася до мен, Северна Македония може да започне веднага с първата междуправителствена конференция, всички условия са изпълнени и ще се стремим това да стане възможно, защото е необходимо. Ние не сме сами в това. Опитваме се да постигнем по-голям успех“, заяви Шолц на официална пресконференция след срещата с македонския си колега Димитър Ковачевски.

Премиерът на югозападната ни съседка, от своя страна, изтъкна подкрепата на Германия през последните двадесет години и подчерта, че времето за посещение преди срещата на върха на ЕС през юни е силен знак за подкрепа. Ковачевски подчерта, че Северна Македония заслужава началото на преговорите.

"Направихме всичко. 45% от нашето законодателство е хармонизирано с ЕС. Северна Македония в някои глави има по-голямо съответствие от страните, които водят преговори от 10 години. (РС) Македония 100% заслужава междуправителствена конференция. Не можем да бъдем постоянен заложник на срещите на върха дали ще има дата или не“, подчерта Ковачевски.

В обръщението си той обърна внимание на единствения проблем.

"Това зависи единствено от това дали 27-те членове имат съгласие и дали ще вземат решение за началото на междуправителствената конференция. В момента според всичко, което виждаме, зависи само от една държава-членка, която държи Северна Македония и Албания като заложници по пътя към интеграция в ЕС“, подчерта македонският премиер.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Шолц повтори, че той и Германия ще направят всичко възможно, за да отблокират процеса за започване на преговори.

"Германия се отнася сериозно към евроинтеграцията на страните от региона и това е особено вярно за Северна Македония, която изпълни всички условия за започване на преговори за присъединяване. Възхищавах се на политическата сила, която направи възможно постигането на споразумение с Гърция и затова останалата част от задачата трябва да бъде успешна. Гражданите и правителството в Северна Македония работиха усилено за това и сега трябва да положим всички усилия, за да се случи. Преговорите за присъединяване, които бяха обещани преди две години, трябва да започнат сега и аз ще настоявам за това“, увери германският канцлер.

Отговаряйки на журналистически въпроси, премиерът Ковачевски каза, че решението за евентуално присъединяване на Украйна към ЕС е политическо решение, а не според системата на заслугите. По отношение на изискванията за присъединяване към НАТО на Швеция и Финландия, премиерът повтори мнението, че Северна Македония подкрепя политиката на отворени врати.

Шолц, който пристигна в Скопие тази сутрин, беше посрещнат от премиера Димитър Ковачевски с най-високи държавни и военни почести на площада пред сградата на правителството. VOA отбелязва, че значението на посещението се доказва от факта, че делегацията на Шолц включва висши държавни съветници по външна политика и политика на сигурност, икономика и финанси, по европейска политика, както и новоизбраният специален пратеник на федералното правителство на Германия за западните Балкани, Мануел Сарацин.

Шолц пристигна в Скопие след официалното си посещение в Прищина и Белград като част от двудневна обиколка на региона.

След посещението си в Скопие германският канцлер Олаф Шолц пристигна в София, за да се срещне с българските лидери.