Отговорността за прекратяване на войната в Украйна остава на руския президент Владимир Путин. Towa заяви германският канцлер Олаф Шолц, съобщава Politico.

"Необходимо е Путин да разбере, че няма да успее с инвазията и че трябва да изтегли войските си“, подчерта Шолц в интервю за CNN, цитирано от изданието.

Канцлерът отбеляза, че едногодишната война между Русия и Украйна е влязла в задънена улица, която нанася огромни щети на Украйна.

"Няма да има решения без украинците“, подчерта той, като добави, че Путин явно не е преценил "силата на Украйна“, както и "единството“ на "всички приятели на Украйна“ в оспорването на руската инвазия.

"Много е трудно да се прецени какви ще са следващите неща, които ще се случат, но има нещо, което е абсолютно ясно: ние ще продължим да подкрепяме Украйна с финансова и хуманитарна помощ, а също и с оръжия“, отбеляза Шолц.

Германският канцлер заяви, че е изненадан от президента на САЩ Джо Байдън и неговата администрация относно отношението им към войната в Украйна. "Байдън е много информиран за международните отношения. Мисля, че той е един от най-квалифицираните президенти, знаейки как вървят нещата в света, което е важно във времена, които стават все по-опасни“, добави той.