Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц предупреди, че официален Берлин няма да признае референдумите за включването на Донбас и окупираните от войските на Москва украински територии в състава на Русия, предава ТАСС.

"Русия трябва да изтегли войските си [от Украйна]. Украйна има пълното право да защитава целостта и суверенитета на своята страна и нейната демокрация, ние подкрепяме Украйна в това“, заяви Шолц след пристигането си в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН . "И следователно също така е съвсем ясно, че тези фиктивни референдуми не може да бъдат приети, те не се покриват от международното право и разбирателството, постигнато от световната общност“, допълни лидерът германското правителство.

По-рано председателят на Народния съвет на т.нар. Луганската народна република Денис Мирошниченко съобщи, че в периода от 23 до 27 септември ще се проведе референдум за влизането на ЛНР в състава на Русия. По-късно лидерът на т.нар. Донецката народна република Денис Пушилин обяви, че по същото време ще се проведе референдум за влизането на ДНР в състава на Руската федерация. Допитванията за влизането на Херсонска и Запорожка област в състава на Русия също ще се проведат в този период.