Страните от Европейския съюз са се договорили да оказват постоянна помощ на Украйна, включително по въпроса за финансирането на доставките на боеприпаси. Това обяви канцлерът на Германия Олаф Шолц на пресконференция след двудневната среща на лидерите на ЕС, проведена в Брюксел.

"Подкрепата на страните-членки на Европейския съюз ще бъде предоставяна толкова дълго, колкото е необходимо за защита на целостта и суверенитета на Украйна. По време на срещата на Европейския съвет, например, фактът, че е възможно да се разширят доставките на боеприпаси за Украйна и да се осигури непрекъсната подкрепа в това отношение, също изигра роля за нас. Бяха взети решения за финансиране, както и за разширяване на производствените мощности“, поясни Шолц.

В същото време той уточни, че Германия е предложила някои други страни също да сключат договори с индустриални компании, участващи в производството на оръжия, за да "гарантират собствената си подкрепа" на Украйна.

По-рано Bloomberg съобщи, че ЕС планира да отдели от своя бюджет от 300 до 500 милиона евро за подкрепа на компании, произвеждащи боеприпаси. Според агенцията в рамките на тази сума се предвижда по-специално да се увеличи капацитетът за производство на барут. Средствата ще бъдат отпуснати в допълнение към двата милиарда евро, които ЕС възнамерява да предостави за доставка на боеприпаси за Украйна чрез извънбюджетния Европейски фонд за мир.

В понеделник Съветът на ЕС одобри т.нар. план на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, който предвижда отпускането на 2 милиарда евро от Европейския фонд за мир за доставка на Украйна на 1 милион боеприпаси в рамките на 12 месеца и удвояване на това количество в рамките на две години. Освен това планът предвижда създаване на нови заводи за производство на боеприпаси и оръжия.