Въоръжените сили на Русия и Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) ще продължат да разширяват сътрудничеството. Това подчерта руският министър на отбраната Сергей Шойгу в рамките на разговор с китайския си колега Ли Шанфу, съобщава "Известия“.

"Руско-китайското всеобхватно партньорство и сътрудничество е на най-високо ниво и трябва да се развиват чрез решителна подкрепа, включително по въпросите на националната сигурност“, цитира изданието думите на Шойгу.

На свой ред министърът на отбраната на КНР отбеляза, че сътрудничеството между Москва и Пекин помага за облекчаване на напрежението и допринасят за по-стабилна ситуация в света.

По-рано през деня Шойгу подчерта, че Русия и Китай трябва да се подкрепят взаимно по въпросите на военното сътрудничество. В началото на срещата Шойгу поздрави Ли Шанфу за назначаването му на поста министър на отбраната на Китай. По думите му в Москва оценяват избора на Ли Шанфу на Русия за първа задгранична визита.

В понеделник държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се срещна и с Ли Шанфу и Шойгу и обсъди с тях военно-техническото партньорство между Москва и Пекин, а също така отбеляза, че първият етап от проверката на бойната готовност на Тихоокеанския флот е проведен на много високо ниво.

След това китайският вестник Global Times писа, че посещението на военния министър на Пекин в Москва показва силата на военните отношения между двете страни, въпреки натиска от страна на САЩ.