Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу определи поредицата от инциденти в Белгородска област като "терористичен акт“ и предупреди, че страната ще отговори "бързо и изключително твърдо“ на всякакви следващи опити за подобни действия, цитира думите му американският телевизионен канал CNN.

По думите му руските сили са ликвидирали "повече от 70 диверсанти, както и автомобили и бронирани превозни средства“.

"По време на антитерористичната операция националните формирования бяха блокирани и победени. Ние ще продължим да отговаряме бързо и изключително твърдо на подобни действия от страна на украински бойци“, категоричен бе военният министър на Москва.

Биещи се на страната на Украйна руснаци поеха отговорност за нападение по-рано тази седмица в Белгородската област на Русия, която граничи със Североизточна Украйна.

Следственият комитет на Русия обяви разследване на атаката, като заяви, че "жилищни и административни сгради и гражданска инфраструктура са били подложени на минометен и артилерийски обстрел. В резултат на тези престъпни действия няколко цивилни бяха ранени“.

През нощта срещу сряда някои райони в областта бяха ударени с безпилотни летателни апарати, в резултат на което девет души са били хоспитализирани, според информация на губернатора Вячеслав Гладков.