Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в хода на работно посещение в Тулска област е проверил изпълнението на държавните поръчки в предприятията от местния огромен военно-промишлен комплекс (ВПК), пише "Коммерсанть“.

"Ръководителят на руското военно ведомство инспектира цеховете за производство на съвременни средства за поразяване в предприятията "Научно-производствено обединение "Сплав“ А. Н. Ганичев и ПАО "Императорски тулски оръжеен завод“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Според сайта zavody.rf "Сплав“ е производител на ракетни системи за залпов огън "Град“, "Смерч“, "Ураган“ и други. "Императорският Тулски оръжеен завод“, както е посочено на уебсайта му, се занимава с производство на патрони, ножове, специализирано облекло, аксесоари и свързани продукти.

Ръководството на тулските предприятия от ВПК докладва на Сергей Шойгу за програмите, които се изпълняват за разширяване на производствения капацитет, за да осигурят на руските войски "модерно оръжие в цялата гама продукти“. На началника на военното ведомство бяха показани и цехове за производство на ракети и автоматизирани линии за сглобяване на противотанкови управляеми ракети и артилерийски боеприпаси. След това той е провел среща с участието на губернатора на Тулска област Алексей Дюмин.

По-рано Сергей Шойгу вече направи няколко подобни работни пътувания в регионите на Русия, където също провери изпълнението на държавните поръчки в предприятията на военно-промишления комплекс. На 6 април той посети Нижегородска област, а на 28 и 29 март - Кировска и Челябинска области.

На 3 март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който в случай на обявяване на военно положение в предприятия, които нарушават условията на държавната отбранителна поръчка, се въвежда външно управление. През същия месец Путин призова за въвеждане на различни мерки в предприятията за намаляване на недостига на квалифициран персонал.