Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е обсъдил в понеделник по телефона с турския си колега Хулуси Акар въпросите за отказа на Москва от по-нататъшно участие в "зърнената сделка", съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от РИА Новости.

"На 31 октомври тази година министърът на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу проведе телефонни разговори с министъра на отбраната на Република Турция Хулуси Акар. Бяха обсъдени  въпроси около отказа на руската страна от реализация на изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища като част от Черноморската инициатива за зърно“, се казва в съобщението.

Русия в събота обяви спиране на участието си в износа на продукти от пристанищата на Украйна след атака от Киев срещу кораби на Черноморския флот във водите на Севастопол. Според Министерството на отбраната на Руската федерация подготовката на атаката и обучението на военнослужещи от украинския 73-ти специален център за морски операции са извършени под ръководството на британски специалисти.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани многостранни споразумения за премахване на ограниченията за доставка на руски продукти за износ и за съдействие на Русия за износа на украинско зърно. Сделката, подписана от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включва износ на зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса.

Руският президент Владимир Путин посочи в началото на септември, че Западът изнася повечето украинско зърно в собствените си държави, а не в нуждаещи се страни в Африка. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя каза по-рано, че част от хранителната сделка за износ на руски храни и торове не работи. Поради това според него не е изключено и прекратяване на споразумението.