Владимир Путин се срещна с министъра на отбраната Сергей Шойгу и ръководителят на ведомството доложи на руския президент за ученията на Тихоокеанския флот, предава РИА Новости.

"Силите и войските, които участват в проверката, са в пълна бойна готовност, с установените ограничения са пристъпили към изпълнение на учебно-бойните задачи. С тях се провеждат контролни стрелби и тактически учения, отработват се въпроси на междувидовото взаимодействие“, е заявил Шойгу, цитиран в стенограмата от срещата, публикувана на сайта на Кремъл.

Както обяснява министърът, сега се извършва вторият етап от внезапната проверка на Тихоокеанския флот - преход към южната част на Охотско море с бойно маневриране и "отваряне на подводната обстановка". Също така са отработени "въпроси за бойната устойчивост на стратегическите ракетни подводници и готовността им за използване на оръжията“.

На 18 април Министерството на отбраната на Русия ще започне последния етап - ракетни удари с електронни пускове. Според плана стратегическите ракетоносци ще летят до централната част на Тихия океан и ще проведат симулирани артилерийски стрелби по групи кораби на условен противник.

Путин призова "да се обърне внимание и на развитието и подготовката" на учения и за другите флотове на страната.

"И освен всичко останало, разбира се, силите на флота в отделните му компоненти, разбира се, могат да бъдат използвани в конфликти във всяка направление. Затова ви моля да имате предвид и това", заяви държавният глава.

Според него първият етап от проверката "наистина е протекъл на много високо ниво".