Западът използва Украйна, за да разчлени Русия, но подобни опити са обречени на провал, увери министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу по време на гала вечер, посветена на Деня на защитника на Отечеството в Централния академичен театър на руската армия, предава ТАСС.

"Днес ние отново сме в сериозна опасност. Използвайки Украйна, колективният Запад се стреми да разчлени Русия, да я лиши от нейната независимост. Тези опити са обречени на провал", категоричен бе военният министър на Москва.

По думите му в настоящия момент Въоръжените сили служат като гаранция за националната сигурност и стабилното развитие на Русия. "Нашите войници и офицери защитават това, за което са се борили нашите деди и прадеди. За тях благополучието и сигурността на Родината винаги са били най-висшият смисъл на живота. А за нас, техните наследници, предаността към Отечеството е главна ценност, надеждна опора за независимостта на Русия", подчерта ръководителят на руското военно ведомство.

Шойгу отбеляза, че героизмът и смелостта на войниците, както и силата и славата на руското оръжие винаги са били неразделна част от величието на страната. Победите на руския войник, заяви министърът, са завинаги вписани в историята на страната, а "подвигът на народа по време на Великата Отечествена война никога няма да избледнее“.

"Искрено благодаря на тези, които са на предната линия, които решават трудни задачи за осигуряване на военните действия и с риск за живота си изпълняват воинския си дълг“, подчерта специално Шойгу.