Въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 16 000 войници през май, твърди руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

"Групировките на руските войски продължават да нанасят ефективни огневи поражения на противника. Само през този месец загубите му възлизат на над 16 000 военнослужещи“, подчерта той.

Министърът уточни, че през това време руските военни са унищожили:

16 самолета;

пет хеликоптера;

466 дрона;

над 400 танка и други бойни бронирани машини;

238 артилерийски оръдия и миномети.

Освен това системите за противовъздушна отбрана на Русия са прихванали 29 британски крилати ракети Storm Shadow и близо 200 американски снаряда за РСЗО HIMARS, посочи военният министър.

Руските сили следят западните доставки за Украйна и нанасят удари при откриване на пратки . В същото време военната помощ на въоръжените сили на Украйна няма да повлияе на резултата от войната, посочи ръководителят на руското министерство.

"През последните дни големи складове на западни оръжия в Хмелницки, Тернопол и Николаев бяха унищожени, беше поразена американска зенитно-ракетна система "Пейтриът“ в Киев“, заяви Шойгу.

Министърът на отбраната добави, че въоръжените сили реагират възможно най-сурово на атаките украинците вътре в Русия с помощта на западно оръжие.

През април, както съобщи Шойгу, Киев е загубил повече от 15 000 военнослужещи.