Двустранните отношения между Русия и Китай са се превърнали в основа на глобалната стабилност в условията на засилващото се геополитическо напрежение по света. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, поздравявайки в Telegram генерал-полковник Жан Юсю по повод преназначаването му на длъжността заместник-председател на Централния военен съвет на КНР, предава ТАСС.

"Двустранните отношения между нашите страни днес достигнаха ново, безпрецедентно високо ниво и се превърнаха в опорен стълб на глобалната стабилност в условията на нарастващо геополитическо напрежение в света“, заяви той.

Министърът също така пожела на генерал-полковник Жан Юсю здраве и просперитет и изрази увереност, че военното и военно-техническото сътрудничество между Русия и Китай ще продължи да се развива, като ще допринесе значително за укрепването на целия спектър на руско-китайските отношения.

От руското военно ведомство уточняват, че Шойгу е поздравил и генерал-полковник Хе Вейдун за назначаването му на поста заместник-председател на Централния военен комитет на Китайската народна република. "Русия и Китай са дългогодишни приятели и партньори. Общите граници и история, както и дългите години на приятелство, са свързали здраво нашите народи и страни“, се казва в поздравителната телеграма на руския министър на отбраната.

Ръководителят на руското министерство на отбраната добави, че руско-китайските отношения са стабилни и дългосрочни, отговарят на целите за укрепване на добросъседството и осигуряване на взаимно доверие. "Благодарение на усилията на лидерите на нашите страни отношенията между държавите достигнаха безпрецедентно високо ниво и се превърнаха във важен фактор за гарантиране на мира и международната сигурност“, отбеляза Шойгу.

"Изразявам увереност, че вашата дейност на този пост ще допринесе за развитието на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие между Руската федерация и Китайската народна република в областта на военното и военнотехническото сътрудничество“, се казва в поздравлението до министъра на отбраната на КНР Ли Шанфу.

Освен това Шойгу благодари на напусналия поста министър на отбраната на КНР генерал-полковник Вей Фънхе за приноса му в укрепването на руско-китайското военно сътрудничество. "За годините на нашето взаимодействие ние станахме не просто колеги или приятели, а братя“, подчерта руският министър.

Според него руско-китайското военно сътрудничество с участието на Вей Фънхе се характеризира с висока степен на взаимно доверие и е достигнало качествено ново ниво. Това е бил един от основните възпиращи фактори за "агресивните действия на САЩ и техните поддръжници в Азиатско-тихоокеанския регион“, добави той. Шойгу припомни, че Китай е традиционен съорганизатор на състезанията на Международните армейски игри, както и на ежегодното въздушно и морско патрулиране в Азиатско-тихоокеанския регион и първото руско-китайско оперативно-стратегическо учение "Сибу/Взаимодействие“ в Китай.

Назначаването на Ли Шанфу на поста министър на отбраната на Китайската народна република беше одобрено на 12 март от делегатите на 1-вата сесия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители.