Русия не предава ядрени оръжия на Беларус: контролът върху тях и решението за тяхното използване остават за Москва. Това поясни министърът на отбраната на Руската федерация в рамките на посещение в Минск за среща с беларуския му колега Виктор Хренин, съобщава вестник "Коммерсант“.

От редакцията подчертават, че в рамките на срещата между двамата министри са подписани документи, определящи реда за съхраняване на руското нестратегическо ядрено оръжие в специално хранилище на територията на Беларус.

Според пресслужбата на министерството на отбраната на Беларус, Шойгу и Хренин са обсъдили военнополитическата обстановка и въпросите на военнотехническото сътрудничество. Цитират се думите на Хренин, съгласно които разполагането на нестратегически ядрени оръжия е отговор на "агресивната политика на неприятелски настроени страни". Виктор Хренин отбеляза, че за осигуряване на военната сигурност на съюзната държава ще се обърне специално внимание на готовността на въоръжените сили.

"Днес, в контекста на непрекъснати агресивни атаки, идващи от представители на НАТО и не само, нашата среща е от особено значение и подчертава дълбочината на двустранното сътрудничество във военната и военнотехническата област“, ​​отбеляза Хренин.

На 25 март руският президент Владимир Путин обяви, че строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус ще приключи до 1 юли.