Министърът на отбраната на Русия заяви, че военните действия в районите на Угледар и Бахмут в Донецка област се развиват успешно за Москва, предава ТАСС.

"В момента военните действия се развиват успешно в района на Угледар и Артьомовск (Бахмут)“, заяви Шойгу във вторник в рамките на конферентна връзка във военното ведомство.

Според него в резултат на настъпателните действия на руските войски в донецкото и запорожското направление в последно време са поставени под контрол Соледар, Клещеевка, Подгорное, Краснополие, Благодатное, Лобкове, а също и Николаевка.

Освен това Шойгу твърди, че през януари 2023 година Украйна е загубила в боевете 6500 убити войници, както и 26 самолета, 7 хеликоптера и 40 реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

"Въпреки безпрецедентната военна помощ от страна на западните страни, противникът понася значителни загуби. Само през първия месец на тази година те възлизат на над 6500 военнослужещи, 26 самолета, 7 хеликоптера, 208 безпилотни летателни апарата, 341 танка и др. бойни бронирани машини, 40 реактивни системи за залпов огън“, отбеляза той.

Според думите на Шойгу, Съединените щати и техните съюзници се опитват да удължат конфликта в Украйна колкото е възможно повече, като доставят на Киев тежки оръжия и призовават за завземане на руски територии.

"САЩ и техните съюзници се опитват да удължат конфликта колкото е възможно повече. За да направят това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия, като открито призовават Украйна да завземе нашите територии", заяви министърът.

По думите му, подобни ходове въвличат страните от НАТО в конфликта и могат да доведат до непредвидимо ниво на ескалация в бъдеще.

Едновременно с това Шойгу обвини украинските власти, че продължават да извършват действия за сплашване на гражданите в "новите субекти“ на Русия, като нанасят удари по жилищни квартали и болници.

"Осъзнавайки, че няма да бъде възможно да се победи Русия с военни средства, украинското ръководство продължава да прибягва до престъпни действия за сплашване на гражданите в новите субекти на Русия. Въоръжените сили на Украйна нанасят удари по жилищни райони, болници, места, където цивилното население се събира и извършва терористични актове срещу държавни и социални обекти“, заяви министърът на отбраната на Русия.