Всички опити за настъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на херсонския фронт са пресечени, а освен това изюмско-балаклейската групировка на руската армия е прехвърлена в Донбас, където ще помага за настъпателните операции край Донецк. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в сряда на заседание на колегията на военното ведомство, предава ТАСС.

"В началото относно хода на специалната военна операция: руските въоръжени сили продължават да освобождават територията на "Донецката народна република“, заяви Шойгу, като отбеляза, че "са пресечени всички опити за настъпление на ВСУ на николаеско-криворожския фронт“.

 

"За укрепване на ударните способности на руските войски в Донбас беше прехвърлена изюмско-Балаклейската групировка“, добави руският министър на отбраната.

В същото време Шойгу подчерта, че "Въоръжените сили на Руската федерация ще продължат провеждането на специална военна операция до пълното постигане на целите, поставени от Върховния главнокомандващ“.

По думите на руския военен министър, последните 3 седмици в хода на "специалната операция“ са унищожени над 7000 украински бойци, 970 единици техника, включително 208 танка.

Според Шойгу, НАТО продължава да се приближава към руските граници и именно в тази връзка Владимир Путин е подписал указ от 1 януари 2023 г. да се увеличи числеността на руските въоръжени сили със 137 000 военнослужещи, които ще попълнят новите военни формирования.