Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Западът вече е налял в Украйна оръжия на стойност над 65 млрд. долара. В замяна, според руския министър, съюзниците на Киев изискват демонстриране на тактически успехи, независимо от загубите. Той също така даде оценка за броя на чуждестранните наемници, които се бият за Украйна. Според Шойгу, става дума за 2500 души, пише "Коммерсанть“.

"Западът принуждава режима в Киев, независимо от загубите, да демонстрира тактически успехи и готовност да се бие "до последния украинец“, помпайки го с оръжие. Военно-техническата помощ за Киев вече надхвърли 65 милиарда долара“, заяви Сергей Шойгу на заседание на Съвета на министрите на отбраната от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) в Минск. Според него това "води до ескалация на конфликта и го протака".

Руският министър на отбраната добави още, че дейността на САЩ и техните съюзници формират огнища на напрежение в близост до границите на страните-членки на ОДКБ. "Провокират се кризи и конфликти, оказва се подкрепа на терористични и екстремистки структури, прилагат се всякакви санкции, заплахи и шантаж“, заяви ръководителят на руското МО.

Освен това, по думите на Сергей Шойгу, Северноатлантическият алианс използва украинската криза като извинение за изграждане на своите групировки в Източна и Централна Европа.

Както отбеляза той, започнал е следващият етап от разширяването на НАТО, който включва модернизация на военната инфраструктура, разполагане на ударни оръжия и увеличаване на мащаба и интензивността на съвместните учения.

Освен това руският военен министър обвини Запада, че "всячески се опитва да се намеси в ситуацията (в Нагорни Карабах), да увеличи своето присъствие и да дискредитира руската миротворческа политика“.

Шойгу отбеляза и важността на участието на арменската страна в съвместни дейности по оперативна и бойна подготовка в рамките на ОДКБ.