В интервю за германското издание Das Handelsblatt бившият председател на Бундестага и бивш министър на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле не включи името на Ангела Меркел сред тези на "великите канцлери“ на страната.

Шойбле призна минали грешки в отношенията с Русия. На въпрос дали е ядосан на себе си, политикът от ХДС отговори: "Разбира се. Не искахме да го видим. Това важи за всички“. Като вътрешен министър той разговаря с руския си колега за това как може съвместно да се борят с ислямисткия тероризъм.

"Можех да видя какво прави Русия в Чечения. Или да послушам тогавашния полски президент Лех Качински“, разказва християндемократът. "След атаката на Русия срещу Грузия Качински предупреди: първа е Грузия, след това Украйна, след това Молдова, след това балтийските държави и след това Полша. Той беше прав", признава Шойбле.

В списък на "великите германски канцлери" той посочва Конрад Аденауер, Вили Бранд и Хелмут Кол, но не и Ангела Меркел. На въпрос дали този списък е пълен, Шойбле заяви: "Засега е затворен. Дали г-жа Меркел ще бъде класифицирана като един от великите канцлери, може би все още е твърде рано да се прецени окончателно“.

Прави впечатление обаче, че "дори сега по отношение на Русия тя не може да каже, че сме допуснали грешки“, добави той. Трябваше да се знае, че руският президент Владимир Путин ще нападне Украйна. "Путин каза публично, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата катастрофа“, спомня си бившият финансов министър на Германия.

Дълго време Шойбле бе сочен като възможен кандидат за канцлер на ХДС, без изобщо да се кандидатира. Наблюдателите му даваха шанс да свали Кол и по-късно Меркел по време на бежанската криза. На въпрос дали съжалява, че не е опитал, той отговори: "Глупости! Винаги съм бил убеден, че ХДС не трябва да сваля собствения си министър-председател“.