Украйна трябва да е готова да се присъедини към Европейския съюз след две години, но очаква тази година да получи политическо решение за започване на преговори за членство. Това подчерта министър-председателят на Украйна Денис Шмихал на заседание на кабинета на министрите, предава РБК-Украйна.

"Поставяме си амбициозни цели: да сме готови да се присъединим към Европейския съюз след две години. Задачата е трудна и сложна. В момента анализираме 29 000 правни документа на ЕС, които трябва да станат част от нашето законодателство. Тази година очакваме да получим политическо решение от Европейския съюз за започване на преговори за влизане“, цитира агенцията думите на украинския премиер.

В същото време Украйна продължава да се интегрира във вътрешния пазар на ЕС. По този начин вече беше възможно да се договори удължаването на "транспортното“ и "икономическото“ безвизово пътуване с ЕС с още една година.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереност, че е дошло времето за положително решение за започване на преговори за членство в ЕС.