Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал проведе разговори с министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и призова за започване на доставки на западни изтребители F-16, цитира РБК-Украйна с позоваване на CNN. 

"Ние ще спечелим тази война. Но за да постигнем това по-бързо и с по-малко загуби, Украйна все още се нуждае от интензивна военна подкрепа", подчерта премиерът.

В същото време Остин не е коментирал конкретни искания, но е дал обещание, че САЩ ще разширят производството на оръжие за Украйна.

"Ние ще продължим да инвестираме в нашата собствена отбранителна индустриална база, за да увеличим допълнително производството“, заяви Лойд Остин.

Министърът на отбраната на САЩ е изразил благодарност към Украйна за нейната отговорност по въпроса за военната помощ, която вече й е прехвърлена.

"Позволете ми да ви благодаря за безпрецедентното ниво на прозрачност, което Украйна предостави, за да гарантира, че нашата помощ за сигурността остава в ръцете на защитниците на Украйна“, добави той.

Шмигал написа в своя Telegram, че по време на срещата с Остин е благодарил на САЩ за голямата военна подкрепа на Украйна и създаването на формата Rammstein.

"Обсъдихме подробно неотложните нужди на Украйна за успешното провеждане на следващата контранастъпателна операция за освобождаване на украински земи. Както и съвместна работа по нови възможности за бъдещето", уточни той.

В същото време премиерът е добавил, че за бърза победа Украйна се нуждае от повече оръжия, а именно ПВО, тежка артилерия и техника, миномети и боеприпаси.

"Призовах Съединените щати да подкрепят предоставянето на ракети с по-голям обсег. Разчитаме на последователно силната военна подкрепа на Съединените щати до окончателната победа на Украйна", заяви Шмигал.