Действията на руснаците в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) могат да доведат до катастрофа, която ще е в пъти по-голяма от аварията в Чернобил. Това заяви министър-председателят на Украйна Денис Шмихал в своя Telegram, цитиран от РБК-Украйна.

"Преди 37 години Украйна и светът се изправиха пред една от най-големите причинени от човека катастрофи – аварията в атомната електроцентрала в Чернобил“, пише Шмихал.

Той отбеляза, че "мълчанието и лъжите на съветския тоталитарен режим“ за трагедията са довели до ужасни последици, които са надхвърлили границите на съвременна Украйна. Общо почти 5 милиона души са засегнати.

"Днес варварските атаки на Русия в близост до ядрените съоръжения на Украйна, окупацията на Запорожката атомна електроцентрала и превръщането й във военна база поставят света пред заплахата от нова катастрофа, чийто мащаб може да надхвърли аварията в Чернобил“, подчерта премиерът.

Той отбелязва още, че "всяка цивилизована държава трябва да помни събитията и последиците от 26 април 1986 г., за да се бори днес решително с руския ядрен терор. И първата стъпка по този път трябва да бъде демилитаризацията на Запорожката атомна електроцентрала и санкциите срещу цялата ядрена индустрия в Русия“.

По-рано САЩ призоваха Русия да не докосва ядрените им технологии в ЗАЕЦ.