Шестима сърби са убити при престрелка с косовската полиция в манастира Банска (действащ православен манастир на Сръбската православна църква), а военно оборудване е открито при обиск на манастира, са съобщили източници на KosovaPress.

Посочва се, че полицията е отнела един от обектите в манастира.

В ранните часове на 24 септември косовски полицай е убит, а друг е ранен. Новината е съобщена от премиера на Косово Албин Курти чрез социалните мрежи. Тежкият инцидент е станал в село Банска, Северно Косово, където е нападнат полицейски патрул, съобщи по-рано KosovaРress.

Сайтът на сръбският вестник "Новости" съобщи, че група въоръжени, маскирани мъже са нахлули в манастира Банска с бронирана машина и са пробили заключената порта на манастира.

В момента в манастира има група богомолци от Нови Сад със свещеник, игумена на манастира Данило и монаси от братството, се посочва в съобщението на Рашко-Призренската епархия на СПЦ.

"Епархията изказва искрени съболезнования на близките на загиналия полицай и искрено се надява двамата ранени да се възстановят възможно най-скоро. Епархията е силно притеснена, тъй като по последна информация група въоръжени, маскирани мъже са влезли в жилищния комплекс на манастира с брониран автомобил и са проникнали през заключената порта на манастира. В момента в манастира има група поклонници от Нови Сад със свещеник, игумена Данило и братята на манастира. Братята на манастира и богомолците са се затворили в спалното помещение, заключен е и храмът на манастира. Из двора се движат въоръжени маскирани лица и се чуват изстрели", се посочва в изявлението.

"Епархията остро осъжда откритото насилие, което се използва в сграда на Сръбската православна църква, като призовава всички страни да прекратят конфликта възможно най-скоро", допълват от епархията.

Мисията на КФОР обяви, че продължава да следи отблизо ситуацията в Банска, както и че нейните войски присъстват в района и са готови да реагират при необходимост.

Както се посочва в изявление, изпратено до медиите, "полицията на Косово“ носи основната отговорност за управлението на действията след инцидента на място и се добавя, че командирът на мисията е в тесен и постоянен контакт с всички международни инстанции, включително ЕС,  Генералния щаб на сръбските въоръжени сили и институциите в Прищина, като се работят интензивно за намиране на решение.

 

"Ръководената от НАТО мисия КФОР категорично осъжда нападението срещу косовската полиция и изпраща най-дълбоките си съболезнования на семейството и близките на загиналите“, се посочва в изявлението.