Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи като  също толкова "фалшиво“ и "лицемерно“ обявеното от Русия едностранно 36-часово прекратяване на огъня за Коледа, колкото са били и "референдумите“ в новоприсъединените към страната територии на Украйна. Съответното той написа в профила си в социалната мрежа "Туитър“.

"Има агресор – Кремъл, има и жертва – украинският народ. Изтеглянето на руските войски е единственият сериозен начин за възстановяване на мира и сигурността. Обявяването на едностранно прекратяване на огъня е също толкова фалшиво и лицемерно, колкото незаконните и гротескни анексии и съпътстващите ги референдуми“, гласи постът на Мишел.

По-рано Русия обяви изненадващо примирие по цялата фронтова линия в Украйна за период от 36 часа, считано от обедните часове на деня до полунощ в събота. Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски отхвърли предложението на Русия. Според Зеленски инициативата на Москва има за цел единствено да спре напредването на украинските сили в Източен Донбас и да се изпратят в района допълнителни руски сили.

"Сега те искат да използват Коледа като прикритие, макар и за кратко, за да спрат настъплението на нашите момчета в Донбас и да придвижат оборудването, боеприпасите и мобилизираните войски до нашите позиции“, увери Зеленски във видеообръщението си в четвъртък вечер.