Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Западните Балкани и ЕС са важни един за друг и затова има нужда от нова енергия за разширяването и сближаването с региона. Той посочва това в писмото си до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС по повод предстоящата им среща по-късно тази седмица в Брюксел.

Преди заседанието на Европейския съвет на 23 юни се предвижда среща ЕС-Западни Балкани. Участниците в заседанието ще разискват предложението на Франция за развитие на т. нар. Европейска политическа общност - съвместни действия между страните от ЕС и техните съседи. Ще обсъдим как да усилим действията в общ интерес, отбелязва Мишел.

Той посочва, че основна тема на двудневното заседание ще бъде укрепването на сигурността и стабилността на континента. Мишел призовава Европейският съвет да подкрепи становището на Европейската комисия, че Украйна и Молдова са готови за получаване на статут на кандидати за ЕС. По неговите думи е време да се признае, че мястото на тези държави и Грузия, е в ЕС.

Председателят на Европейския съвет добавя, че участниците ще обсъдят начините за преодоляване на препятствията пред износа на украинската зърнена реколта. Те ще обменят мнения по въпросите за еврото и управлението на еврозоната.

Превод и редакция: БТА