В интервю за европейската редакция на изданието Politico председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи инициативата за издаване на хуманитарни визи на руснаци, които напускат родината си, за да избегнат мобилизация във войната срещу Украйна.

"Съгласен съм с идеята, че трябва да си взаимодействаме и да се координираме много бързо, защото тази частична мобилизация е нов факт“, коментира Мишел пред изданието, като допълни, че е отворен за консултации с колегите си от ЕС за това как инициативата да бъде реализирана.

На фона на обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация за войната срещу Украйна и съобщенията за масово бягство на руснаци в други страни, все повече германски политици се изказват за предоставяне на убежище на бягащите поради антивоенни убеждения.

Бягството от Русия с цел да се избегне мобилизация е убедителна причина за положително разглеждане на молба за политическо убежище в Германия. Същото трябва да важи и за дезертьорите, гласи препоръката, издадена от Федералната служба за миграция и бежанци на Германия.

Не всички в ЕС обаче споделят мнението на Берлин. В петък правителството на Финландия подчерта, че бягството от Русия с цел избягвабе на мобилизацията не е достатъчно основание за издаването на хуманитарни визи.