Постоянните представители на страните от Европейския съюз в Брюксел и лидерите на държавите от Общността са недоволни от начина, по който Шарл Мишел се справя с основните си функции като председател на Европейския съвет, съобщава изданието Politico, като цитира мнения на дипломати, представители на правителства и други официални лица.

Според статията Мишел е критикуван, че "прекарва твърде много време в път“ и обръща малко внимание на основната си задача: подготовката и провеждането на заседанията на Европейския съвет. Поради тази причина Мишел се е оказал "изолиран" и отношенията му с европейските столици са достигнали най-ниската си точка. Освен това мандатът му като председател на Европейския съвет е към края си и сега политикът се "концентрира повече върху бъдещата си работа, отколкото върху настоящата“.

"В началото на [срещите] съветът често няма идея какво да прави и това се отразява на резултата“, коментира дипломат пред изданието.

През 2014 г. Мишел стана най-младият премиер в историята на Белгия, заемайки поста на 38-годишна възраст. През 2019 г. напусна поста и бе избран за председател на Европейския съвет.