В интервю за France Inter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че между лидерите на страните от Европейския съюз няма съгласие нито за започване на преговори за членство на Украйна в Общността, нито за отпускането на Киев на 50 милиарда евро финансиране за следващите четири години.

"Трудността при вземането на такива решения е, че те трябва да бъдат единодушни. На този етап не е постигнато единодушие“, обясни Мишел пред медията.

В началото на седмицата председателят на Европейския съвет посети Будапеща и проведе разговори с унгарския премиер Виктор Орбан, който се закани да блокира плановете на Брюксел за допълнителна помощ на Украйна и приемането й в ЕС. Все още не е възможно да го убедим, заяви Шарл Мишел, обяснявайки, че задачата "е трудна“.

"Той публично изрази позицията си, възраженията си срещу допълнителна помощ за Украйна и започване на преговори с Украйна. Но не се отчайвам, ние ще продължим да се опитваме да убеждаваме, използвайки всички възможни аргументи, за да се опитаме да вземем решения“, увери белгийският политик.

На 8 ноември Европейската комисия се изказа в подкрепа на започване на преговори с Украйна и Молдова за присъединяването им към ЕС. Очаква се лидерите на ЕС да вземат окончателно решение през декември.