Много страни от Глобалния юг не са забравили помощта на Москва за освобождаването им от европейските колонизатори. Това заяви пред вестник Libération председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, обяснявайки отказа на държавите от Азия, Африка и Латинска Америка да подкрепят позицията на Запада в украинския конфликт.

Мишел отбеляза, че от самото начало на войната в Украйна Европейският съюз води "дипломатическа битка в рамките на световната общност", опитвайки се да спечели Глобалния юг. "Много от тези страни не забравят, че именно Москва им помогна да се освободят от европейските колонизатори", призна председателят на Европейския съвет в интервюто за изданието. "Те също не забравиха, че ние действахме едностранно в Ирак и Либия. И именно през тази призма те гледат на украинския конфликт“, заключи белгиецът.

В интервюто Мишел отново се изказа в полза на увеличаване на военната помощ за Украйна от Европейския съюз. "Аз съм много положителен настроен към предложението на Естония да мобилизира европейската отбранителна индустрия за съвместни поръчки, закупуване и производство на боеприпаси. Лесно е да се направи, като се има предвид тяхната стандартизация“, увери той, като допълни, че възнамерява да представи оперативни предложения по този въпрос на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 март.

По-рано през деня в хода на дебат на сесия на Европейския парламент Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел отбеляза, че много държави по света не подкрепят позицията на Запада в конфликта в Украйна. Лидерите на тези страни, отбеляза той, гледат на санкциите на Запада срещу Русия като причина за покачването на цените на енергията и храните.