Европейските лидери стават все по-благосклонни към стремежа на френския президент Еманюел Макрон за "стратегическа автономия“  от Съединените щати, заяви във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от европейската редакция на Politico.

Докато противоречията се разрастват около коментарите на Макрон, че Европа трябва да устои на натиска да стане "последовател на Америка“, Мишел предположи, че позицията на френския политик не е изолирана сред лидерите на ЕС. Независимо че Макрон е говорил като френски президент, възгледите му отразяват нарастваща промяна сред лидерите на ЕС, разкри за първи път Мишел.

"Има скок напред по отношение на стратегическата автономия в сравнение с преди няколко години“, заяви председателят на Съвета на ЕС пред френското телевизионно шоу La Faute à l’Europe (което си партнира с POLITICO) в интервю, което ще бъде излъчено в сряда.

"По въпроса за отношенията със Съединените щати е ясно, че може да има нюанси и чувствителни моменти около масата на Европейския съвет. Някои европейски лидери не биха казали нещата по същия начин, както го направи Еманюел Макрон… Мисля, че доста наистина мислят като Еманюел Макрон“.