Новият министър на отбраната на Великобритания Грант Шапс съобщи, че е провел разговори с армейските лидери за разполагане на британски войски в Украйна в рамките на програмата за обучение, която се ръководи от Обединеното кралстрво и за охрана на кораби в Черно море, предаде The Guardian.

Шапс, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски за разговори в Киев по-рано тази седмица, заяви, че обсъжданото предложение ще намали зависимостта от базите на Обединеното кралство и други членове на НАТО.

Програмата за обучение на украинските военни, подкрепена от 10 други държави, е дала умения на повече от 26 500 новобранци и е на път да обучи повече от 30 000 войници до края на годината, според Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

В интервю за Sunday Telegraph Шапс разкриwa, че е разговарял със Зеленски за това как военноморските сили могат да помогнат за защитата на търговски кораби от руски атаки в Черно море.

След брифинг с началника на Генералния щаб генерал сър Патрик Сандърс и други високопоставени служители, Шапс е заявил: "Днес говорих за това, че в крайна сметка обучението ще се доближи и ще се проведе и в Украйна".

"Особено в западната част на страната, мисля, че сега има възможност да се въвеждат повече "дейности" в страната - не само обучение, но и виждаме, че BAE [британска фирма за отбрана], например, преминава към производство в Украйна."

"Много ми се иска и други британски компании да дадат своя принос, като направят същото. Затова смятам, че ще има тенденция за увеличаване на обучението и производството в страната."

По-рано този месец сапьори от Кралските инженерни войски проведоха обучение на украински войници за обезвреждане на взривни устройства, за да могат успешно да обезвреждат мини, боеприпаси и други взривни устройства.

Шапс замени Бен Уолъс през август за петия си пост в кабинета за една година, което предизвика критики от страна на някои депутати от Консервативната партия и бивши военни относно липсата му на "подходящ опит".

Шапс също така е намекнал, че Великобритания се готви да помогне на Украйна да противодейства на руската армия, която атакува товарни кораби. Френските военни заявиха, че техни самолети са извършвали наблюдение над Черно море.

Шапс е заявил: "През последния месец видяхме развитие на ситуацията - наистина първото от 2014 г. насам в Черно море, в Крим и Великобритания е военноморска държава, така че можем да помогнем и да дадем съвети, особено след като това се случва в международни води".

"Важно е да не допуснем ситуация, в която по подразбиране да се установи, че по някакъв начин международното корабоплаване не е позволено в тези води. Така че мисля, че има много места, където Великобритания може да помогне със съвети. Тази седмица [аз] го обсъдих с президента Зеленски и с много други хора".