Брюксел ще изпрати фатален знак, ако Украйна и Молдова "минат в бързата лента по пътя за членство в Европейския съюз, а страните от Западните Балкани останат в аварийното платно“, предупреди министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг в интервю за германския национален ежедневник Die Welt.

По думите му Украйна "трябва да се присъедини веднага щом бъдат изпълнени изискванията. Важно е обаче постигнатият напредък в преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова от една страна и шестте страни от Западните Балкани от друга страна да бъдат оценени еднакво. Не трябва да има двуслойно общество. Преди 20 години в Солун обещахме на страните от Югоизточна Европа, че ще се присъединят към Общността. Би било фатален знак, ако Украйна и Молдова минат в бързата лента, а страните от Западните Балкани останат в аварийната. Това може да застраши стабилността на Западните Балкани и допълнително да увеличи влиянието на Китай, Русия, Турция или други участници“.

Шаленберг допълни, че в тази връзка Австрия е инициирала създаването на приятелска група на Западните Балкани в рамките на ЕС. Тя включва редица държави като Италия, Чешката република, Словения и Словакия. Първата среща на новосформираната група може да се проведе в Австрия още през лятото.