След като кацнат върху дрехите или човешкото тяло, кърлежите са склонни да се прикрепят към области с тънка, топла кожа. Това включват слабините и подмишниците, както и скалпа. Това посочи Гари Уормзър, директор по инфекциозни болести в Диагностичния център за лаймска болест в Нюйоркския медицински колеж, пред Live Science.

Сезонът на кърлежите започва в средата на април, а пикът на популацията на кърлежите е през май. Това увеличаване на броя на насекомите заплашва да увеличи риска от ухапвания и предаване на хора на такива опасни заболявания като лаймска болест (заболяване, което засяга предимно кожата, нервната, сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат) и бабезиоза (паразитна инфекция).

Уормсер казва, че ухапванията от кърлежи обикновено не причиняват болка или сърбеж, което позволява на насекомите да се прикрепят към кожата безпрепятствено и да останат незабелязани. Поради тази причина е необходимо след разходка сред природата внимателно да се проверяват всички части на тялото за кърлежи.

Специалист по инфекциозни болести уточни, че тези насекоми предпочитат да се прикрепят към слабините и подмишниците, както и към скалпа. Факт е, че кожата в тези зони е по-топла и по-тънка. Тези свойства улесняват пробиването й и извличането на кръв от под повърхността й.