Северна Корея изстреля нещо, за което се смята, че е балистична ракета към Северна Япония, съобщи японската брегова охрана във вторник, цитирана от телеевизионния канал NHK.

"В момента няма информация за щети на самолети и кораби“, заяви генералният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно на извънредна пресконференция в Токио. Според него ракетата "е паднала извън изключителната икономическа зона на Япония в Тихия океан“.

Според правителствени източници на NHK ракетата е паднала на 3000 километра източно от японския бряг в Тихия океан. Тя е прелетяла около 4600 километра, рекорд за севернокорейска балистична ракета, и е била във въздуха около 20 минути. Отбелязва се, че ракетата е летяла по конвенционална балистична траектория.

Изстрелването е задействало системата за спешно предупреждение J-alert на Япония. Според издаденото предупреждение траекторията на ракетата е преминала през японското въздушно пространство в северните префектури Аомори и Хокайдо.

В тази връзка жителите на тези райони са призовани да не се приближават до прозорци, да не стоят в къщи или под земята поради опасност от падащи отломки. Към кабинета на министър-председателя на Япония е създаден спешен щаб за събиране на информация за изстрелването. Заради севернокорейските ракетни изпитания в Аомори временно беше спряно движението на високоскоростните експресни влакове "шинкансен“.