От 1 януари Северна Македония поема председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в която членуват 57 страни и 11 средиземноморски и азиатски  партньори на организацията. Председателството се поема в момент, в който светът отново е изправен пред голямо предизвикателство – военният конфликт в Украйна. "Ще предприемем и подкрепим конкретни дейности с цел улесняване на живота на хората, насърчаване на техните права и свободи“, цитира скопското електронно издание МКД думите на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи.

Пояснява се, че Османи ще представи програмата на македонското председателство пред Постоянния съвет на ОССЕ във Виена на 12 януари.

Именно конфликтът в Украйна и намаляването на мащабните последици от кризата ще заемат централно място в дневния ред на председателството на ОССЕ през 2023 г. Мотото на председателството ще бъде "Работи се за хората", с цел да покаже, че в основата на всички големи международни организации и структури стои необходимостта да се улесни животът на обикновените хора, подчерта Османи.

"Нашият фокус, като председателстваща страна, ще бъдат мисиите на място. Ще предприемем и подкрепим конкретни дейности с цел улесняване на живота на хората, насърчаване на техните права и свободи“, увери първият дипломат на Скопие.

Задълженията на председателството на страната официално започнаха с влизането в триото председатели на ОССЕ заедно с Швеция, която беше председател през 2021 г., и миналогодишния председател Полша. Османи посочи като един от най-важните приоритети през 2022 г. именно подготовката на страната за председателството на ОССЕ и активната роля на страната като част от тройката.

"Председателството на ОССЕ ще бележи следващата година. От 1 януари ние сме председател на най-голямата регионална организация за сигурност в света. Единствената организация за сигурност, която включва САЩ и Русия и която вероятно ще има роля в новата архитектура за сигурност, ако бъде намерено решение по отношение на агресията в Украйна“, коментира Османи на годишната среща с журналисти.

На 29-ата среща на Министерския съвет на ОССЕ, която се проведе в Лодз на 1 и 2 декември 2022 г., последната организирана от Полша, Османи се позова на визията за македонското председателство през 2023 г.

 

"Казват, че ОССЕ е на кръстопът. Вярвам, че правилната посока напред е да се даде възможност на ОССЕ да може да функционира въз основа на пълния си капацитет и готовност за изпълнение, в полза и подкрепа на гражданите в региона на ОССЕ. "Организацията трябва да продължи да служи на целта на своето създаване, като предлага подходящи ценности и принципи като основа на европейската съвместна сигурност и платформа за диалог като инструмент за предотвратяване и разрешаване на конфликти“, посочи Османи.

Като особено важни точки от планираните дейности той посочи енергийната сигурност и сигурността на храните и водата.

Има и теми, свързани с икономиката и околната среда, цифровизацията, изменението на климата, както и такива, произтичащи от човешкото измерение на ОССЕ, с цел засилено насърчаване на човешките права и свободи, доброто управление, равенството между половете и политиката спремо младежите.

Това е първото председателство на Македония на ОССЕ. Първата полева мисия на ОССЕ в Скопие е създадена през 1992 г. с основна цел да предотврати разпространението на конфликти в региона. Страната става член на организацията на 12 октомври 1995 г.

Секретариатът на ОССЕ е във Виена и в момента организацията има 12 полеви операции в Югоизточна Европа, Молдова и Централна Азия, както и три независими институции: Върховен комисар за националните малцинства, Представител за свободата на медиите и Службат за демократични Институции и права на човека.