Военните на Северна Корея изстреляха поредица от ракети, една от които най-вероятно е междуконтинентална балистична (МКБР), предава Reuters.

Действията на Пхенян станаха причина за решението на САЩ и Южна Корея да удължат въздушните учения, които провеждат съвместно. Според първоначалния план маневрите трябваше да приключат в петък, 4 ноември. В тях са задействани "стотици“ южнокорейски и американски военни самолети, включително изтребители F-35, подчертава агенцията.

Припомня се, че ден по-рано Северна Корея проведе изпитания на 23 ракети, една от които падна край бреговете на Южна Корея – първи по рода си случай. Инцидентът предизвика остра реакция в Сеул, Токио и Вашингтон.

"Необходима е силна комбинирана отбранителна позиция на съюза Южна Корея-САЩ при настоящата криза в сигурността, която ескалира поради провокациите на Северна Корея“, се казва в изявлението на съюзниците. В отговор представител на управляващите в Пхенян предупреди, че САЩ и Южна Корея са взели "много опасно решение“ за ученията, тласкайки ситуацията "извън контрол“.

"САЩ и Южна Корея ще открият, че са направили ужасна грешка, която не може да бъде поправена“, се казва в изявление, предадено от държавната информационна агенция на Северна Корея.