Северна Корея демонстрира възможностите си за производство на ракети по време на нощен парад, в рамките на който бяха показани рекорден досега за страната брой междуконтинентални балистични ракети, предава Reuters.

Парадът бе проведен в сряда в столицата в Пхенян по повод 75-ата годишнина от основаването на армията, съобщи държавната информационна агенция на изолираната комунистическа страна KCNA.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на събитието заедно с дъщеря си, за която мнозина предвиждат ролята на лидер в страната с "наследствената диктатура“.

По данни на KCNA на парада са показани и тактически ядрени единици. Изображения, публикувани от държавните медии, показват 11 Hwasong-17, най-големите междуконтинентални балистични ракети на Северна Корея, за които се подозира, че имат обсег да ударят почти всяка точка на света с ядрена бойна глава.

"Това са кумулативно повече ракети-носители за междуконтинентални балистични ракети, отколкото някога сме виждали на севернокорейски парад“, написа в Twitter Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация "Карнеги“.  Ако подобни междуконтинентални балистични ракети бъдат оборудвани с множество бойни глави, броят им може да е достатъчен, за да насити съществуващите системи за противоракетна отбрана на САЩ, добави той.

Hwasong-17 бяха последвани от – според анализатори  - от прототип или макет на нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво в шахтова пускова установка.

Повечето от най-големите балистични ракети на Северна Корея използват течно гориво, което изисква те да бъдат заредени с такова на стартовата им площадка - процес, който отнема много време.

Разработването на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво отдавна се смята за ключова цел за страната, тъй като може да направи нейните ядрени ракети по-трудни за забелязване и унищожаване по време на конфликт.

Не е ясно колко близо може да е предполагаемата нова ракета до започването на изпитания. Северна Корея понякога показва макети на парадите, припомня агенцията.

Пхенян напредна с програмата си за балистични ракети, изстрелвайки по-големи и по-модерни ракети, въпреки резолюциите и санкциите на Съвета за сигурност на ООН.