Властите на Северна Корея подкрепят резултатите от референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Русия. Това съобщи във вторник Централната информационна агенция на Корея (КЦНА), позовавайки се на Министерството на външните работи на Народната република.

"Ние уважаваме волята на жителите, които пожелаха да се обединят отново с Русия, и подкрепяме позицията на руското правителство за превръщането на тези региони в част от страната“, заяви Чо Чол-су, ръководител на отдела за международни организации в МВнР на КНДР. Той подчерта, че огромното мнозинство от избирателите са за присъединяване към Русия.

Според Чо Чул Су в стремежа си да поддържат еднополюсен свят САЩ "злоупотребяват със Съвета за сигурност на ООН“, намесват се във вътрешните работи на независими държави и нарушават техните права. "Дните, когато САЩ можеха да използват Съвета за сигурност на ООН като щит и средство за агресия, за да поддържат господството си, отминаха“, заяви дипломатът. Той посочи, че Вашингтон е "отприщил войни в бивша Югославия, Афганистан и Ирак“, но Съветът за сигурност не му е потърсил отговорност.

На 30 септември Русия упражни правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН при обсъждане на проекторезолюция, осъждаща референдумите.