Северна Корея изстреля балистична ракета в посока Японско море късно в неделя, съобщи агенция Yonhap с позоваване на Комитета на началник-щабовете на Южна Корея. Ден по-рано военните на Сеул предупредиха, че за забелязали признаци за възможни приготовления от Пхенян за изстрелването на балистична ракета от подводница.

По данни на японската телевизия NHK ракетата вероятно е паднала извън Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната.

В средата на август КНДР изстреля две крилати ракети към Жълто море като част от тестове на военните. За първи път страната изпита подобен вид снаряд през януари т.г.

Южнокорейските власти определиха изстрелването на ракетата като "пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и провокация, която увеличава напрежението на Корейския полуостров и в региона“. В страната бе свикано и спешно заседание по сигурността.

Комитетът на началник-щабовете на Въоръжените сили на Казахстан излезе с подобно изявление и призова Пхенян да се въздържа от изпитания на балистични ракети.

По данни на южнокорейската армия балистичната ракета с малък обсег е изтреляна в 18:53 часа местно време (00:53 часа българско време) от района Таечон в провинция Пьонганбукто към Японско море. Снарядът е прелетял около 600 км на максимална височина около 60 км, а максималната му скорост е била 5 Маха.

На 23 септември край Корейския полуостров акостира американският атомен самолетоносач "Роналд Рейгън“ за участие в съвместни военни учения с Южна Корея – първите по рода си за последните пет години.В същия ден високопоставен представител на администрацията във Вашингтон не изключи, че Северна Корея може да извърши ядрени опити по време на официалното посещение на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Южна Корея и Япония на 25-29 септември.

Изстрелването на балистична ракета от страна на Северна Корея не представлява пряка заплаха за САЩ и техните съюзници в региона, но показва "дестабилизиращия ефект“ на военната програма на Пхенян, се казва в разпространено изявление на Индо-тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ.