Военните на Корейската народнодемократична република (КНДР) са изстреляли над 100 артилерийски изстрела в буферната зона на Японско море. Това съобщи в сряда агенция "Рьонхап“, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили.

Сеул нарече подобни действия нарушение на междукорейското споразумение за създаване на съответната зона.

Освен това комитетът съобщи, че военните на Северна Корея в сряда са изстреляли най-малко 17 балистични ракети с малък обсег и ракети земя-въздух и са извършили артилерийски обстрел по фалшиви цели в морската буферна зона.

По думите му пусковете на ракетите са извършени на три етапа. За първи път в 06:51 местно време от провинция Пьонган Пукто са изстреляни 4 балистични ракети с малък обсег към Жълто море. След това още три са изстреляни около 08:51 от провинция Гангуон към Японско море. Един от тях е бил насочен към южнокорейския остров Улеунгдо, където е обявена въздушна тревога.

Около 09:12 започнаха изстрелвания на балистични ракети с малък обсег и ракети земя-въздух от провинция Хамгьон-намдо към Японско море и от провинция Пьонган-намдо към Жълто. Броят на ракетите се оценява на 10 единици.

На свой ред Японската администрация за морска сигурност, която изпълнява функциите на бреговата охрана, информира, че КНДР е изстреляла още една, вероятно, балистична ракета. Според Министерството на отбраната на Япония изстрелването е извършено в 16:34 местно време.

По-рано, в отговор на севернокорейските изстрелвания на балистични ракети, президентът на Южна Корея Юн Сок Йол нареди Северна Корея да "плати за своите провокации“. Военните на Република Корея изстреляха три ракети въздух-земя от изтребители около 11:10 в сряда в открито море на север от северната гранична линия, тъй като една от ракетите на КНДР беше паднала преди това южно от тази линия, която в Сеул се счита за действителната морска граница.