Взривените газопроводи "Северен поток" може да бъдат ремонтирани и върнати в експлоатация. Това увери Стен Усинг, главен специалист на датската инженерингова компания COWI, в интервю за Danmarks Radio (DR).

След преглед на кадри от щетите, публикувани от шведския вестник Expressen, експертът предположи, че тръбата няма да ръждяса, тъй като водата на дълбочина 80 метра не съдържа много кислород. Той обърна внимание и на щетите по повърхността на газопровода, които според него изглеждат "много чисти и почти лъскави".

"Това предполага, че след няколко седмици тръбата няма да ръждясва, както може да се очаква в по-окислена среда. С известни резерви може да се очаква корозията вътре в тръбата да бъде ограничена", обясни Усинг.

Инженерът предполага, че експлозията е причинила увеличаване на налягането, което от своя страна може да е довело до щети в участъци от "Северен поток“, разположени близо до мястото на взрива. Според него обаче те могат да бъдат елиминирани чрез леко повдигане на тръбопровода над морското дъно. След това в работата ще се включат водолази-заварчици, които ще трябва да поставят ново парче тръба.

"Накрая тръбопроводът се изпразва, изходите се почистват от мръсотия и сажди, продухват се и се изсушават – и това е всичко, можете отново да подадете газ“, заяви специалистът пред DR.

Усинг прогнозира, че ремонтните дейности ще отнемат няколко месеца.

Експлозиите избухнаха на 26 септември едновременно по двата руски газопровода за износ на природен газ към Европа – "Северен поток“ и "Северен поток 2“. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж. Операторът Nord Stream Nord Stream AG съобщи, че щетите по газопроводите са безпрецедентни и е невъзможно да се оцени времето за ремонт.